Back to Top
Ugrás a tartalomra

HU  |  EN  |  RO

A HÓNAP MŰTÁRGYA

2020. január

Jakab Mihályné Karácsony Vilma: Háztartási tanácsadó, 1955 (Általános Történeti Dokumentumok tára, leltári szám: IV.2009.23.)
 

            65 esztendővel ezelőtt, 1955 januárjában jelent meg egy ételreceptekkel is ellátott háztartási tanácsadó egy berettyóújfalui háziasszony tollából. Jakab Mihályné Karácsony Vilma nevét nem először nyomtatták könyv címlapjára: a szerző évekkel korábban már magánkiadásban megjelentette az asszonyokhoz szólva a berettyóújfalui Ács (Adler) Nyomdában Háztartási tanácsadó gazdálkodó leányok részére címmel.

            A címhez hűen a kötetben nem csak számos étel, ital receptjét találunk, hanem életvezetési, háztartási tanácsokat „mindenekelőtt a tágabb értelemben vett környék gazdasszonyai számára…” „A szerző ismeri a falusi és kisvárosi asszonyok problémáit, és ezekre megfelelő választ tud adni. Az ételreceptek mellett hasznos útmutatást nyújt kenyérsütésre, a befőzésre, a sertésvágásra, a szappanfőzésre, a mosásra, az állatok tartására és sok más olyan tevékenységre, amely a vidéki háziasszony feladata…”

            A háztartási tanácsadó újfalui kiadásáról egyelőre nem tudunk többet. Az 1955-ös kiadásról viszont újságcikk tájékoztat: először 5000 példányban jelent meg a könyv, de olyan hamar elfogyott, hogy még ugyanabban az évben 20 000 példányt nyomtak újra. Korabeli népszerűségét jelzi, hogy a következő esztendő sem telt el Vilma néni-kötet nélkül: a kiadó két ízben is újranyomtatta a – részben kibővített – tanácsadót.

            Ahogy az 1955-ös előszóban emlegették, Vilma néni könyvében „munkában és másokról való szerető gondoskodásban eltöltött hosszú évek tapasztalatait” nem csak kortársainak adta át, hanem a következő nemzedékeknek. Erre bizonyíték, hogy a háztartási tanácsadó 1955 után még további 12 kiadást ért meg, legutóbb 2006-ban Vilma néni szakácskönyve és háztartási tanácsadója címen.

(Egyéb adalékok: 1. Jakab Mihályné 1957-ben a horgolásról is jelentetett meg könyvet. 2. Vilma néni szakácsfüzetek címmel egy debreceni kiadó a 90-es években füzetsorozatot indított, ám ennek szerzője nem a berettyóújfalui háziasszony.)