Back to Top
Ugrás a tartalomra

HU  |  EN  |  RO

A HÓNAP MŰTÁRGYA

2020. május

Az "Év Múzeuma, 2014" kitüntető oklevél a Bihari Múzeum részére

Az Év Múzeuma díj a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület által kiírt országos szakmai díj. Az elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang, amelyet az adott intézmény elmúlt évi fejlődését értékelve, az eredményeket összevetve ítélnek oda a szakmai bíráló bizottság tagjai. A díjátadóra minden évben a múzeumi világnap alkalmából a Nemzeti Múzeum kertjében megrendezett Múzeumok Majálisa fesztivál keretében kerül sor.

A Bihari Múzeum többször is megmérettette magát a szakmai zsűri előtt, két ízben is (2004, 2011) minisztériumi különdíjjal ismerték el az intézmény munkáját.

2015 májusában a múzeum dolgozói az Év Múzeuma, 2014 díjat az elismerő oklevéllel és a réztáblával, amely a Bihari Múzeum bejáratánál került elhelyezésére.

Az oklevélen olvasható indoklás: „a múzeumban őrzött tudás széles körű megosztásával, az oktatásban, nevelésben játszott szerepével, a városban és gyűjtőkörébe tartozó teljes területen” nyerte el az Év Múzeuma 2014 díjat és elismerést.

2020. április

Butella (Néprajzi gyűjtemény. Leltári szám: I. 93.149.)

 

A butella pálinkának való kisebb cserépedény, jellegzetesen alföldi tárgyfajta. A hódmezővásárhelyi fazekasok hatására az 1850-es évektől kezdve a mezőtúri korsósok is készítették.

Gyakori a felirat a butellákon, sokszor tréfás versike olvasható rajta. Zöld mázas darabunk felállított téglalap alakú, lekerekített vállú, karcolt felirata:

 

„Ejhaj igyunk rája

 ugyis elnyel a sír szája,

 ot lesz fárat testünk

 tsendes hazájajája.”

 

Másik oldalon:

„Készült ezen butela

 sok jó barát számára

M Tur

 1882”

 

2020. március

Méhkas vesszőből (Néprajzi gyűjtemény. Leltári szám: I.74.175.)
 

Március 10-e 2018 óta a beporzók napja, ami egy magyar kezdeményezésű természetvédelmi jeles nap. Országszerte számos múzeum színes programokkal kapcsolódik a kezdeményezéshez, felhívva a figyelmet a beporzó rovarok jelentőségére, védelmük fontosságára.

A Bihari Múzeum e havi műtárgyával az egykori sárréti méhészkedés hagyományait mutatjuk be.
 

Méhészkedés a régi Sárréten*
 

A sárréti ember háztartásában igen fontos szerepet játszott a méz, mindent ezzel édesítettek. Ezt tették az ételbe, tésztafélékbe, kalácsba, a tea helyett ivott ürmösborba, a gyerekek pedig kenyérre kenve ették.

A Sárrét kora tavaszól késő őszig sohasem volt virág nélkül: sokféle növényei egyre másra nyílottak. A réti méhész birtokába vette a rét valamelyik, neki megfelelő porongját, kunyhót épített rá, és e köré helyezte el vesszőből és gyékényből font méhkasait.

A kasok gyorsan nehezedtek. Ősszel – az anyatörzs kivételével – füsttel lefojtották a méheket és a kasok tartalmát kiürítették. A lép kiszedésére lépvágót és lépmetszőt használtak. A kimetszett lépeket avagy apró darabokra törték, és lépesmézként árulták vagy kicsepegtették belőle a mézet, úgy hogy dézsa szájára rácsszerűen nádszálakat raktak, és erre fektették a lépet.

Szűcs Sándor: Néprajzi vonatkozások Bihar megyében nyomán.

Kas

2020. február

Nadányi Zoltán: Lányok és libák. Verskézirat. (Irodalmi kézirat gyűjtemény. Leltári szám: VI.75.36.)
 

65 évvel ezelőtt, 1955. február 2-án hunyt el Nadányi Zoltán író, költő, újságíró, műfordító, aki 1926–1940 között élt Berettyóújfaluban. Verskéziratainak egy részét a Bihari Múzeum őrzi. Ezúttal a „bihari trubadúr”-ra egy oly jellemző témájú, bihari ihletésű rövid költeményének kéziratával emlékezünk. A Lányok és libák c. vers 1944-ben, a Gyertek, énekeljünk című kötetben jelent meg.

 

LÁNYOK ÉS LIBÁK

Úszkálnak a Berettyón a libák,
szoknyát emelve vízbe szállnak értük
a lányok. Villog és ragyog a térdük.
Ó, szép világ! Ragyogó szép világ!

Libák és lányok, lányok és libák.
Szép ez mindíg, de legszebb áradáskor:
feljebb szökik a szoknya is, mint máskor.
Ó, szép világ! Ragyogó szép világ!

Jönnek, ragyognak. Lányok és libák.
És azután is még, hogy hazamentem,
ragyognak a szívemben, a szememben.
Ó szép világ! Ragyogó szép világ!

 

Lányok és libák

2020. január

Jakab Mihályné Karácsony Vilma: Háztartási tanácsadó, 1955 (Általános Történeti Dokumentumok tára, leltári szám: IV.2009.23.)
 

            65 esztendővel ezelőtt, 1955 januárjában jelent meg egy ételreceptekkel is ellátott háztartási tanácsadó egy berettyóújfalui háziasszony tollából. Jakab Mihályné Karácsony Vilma nevét nem először nyomtatták könyv címlapjára: a szerző évekkel korábban már magánkiadásban megjelentette az asszonyokhoz szólva a berettyóújfalui Ács (Adler) Nyomdában Háztartási tanácsadó gazdálkodó leányok részére címmel.

            A címhez hűen a kötetben nem csak számos étel, ital receptjét találunk, hanem életvezetési, háztartási tanácsokat „mindenekelőtt a tágabb értelemben vett környék gazdasszonyai számára…” „A szerző ismeri a falusi és kisvárosi asszonyok problémáit, és ezekre megfelelő választ tud adni. Az ételreceptek mellett hasznos útmutatást nyújt kenyérsütésre, a befőzésre, a sertésvágásra, a szappanfőzésre, a mosásra, az állatok tartására és sok más olyan tevékenységre, amely a vidéki háziasszony feladata…”

            A háztartási tanácsadó újfalui kiadásáról egyelőre nem tudunk többet. Az 1955-ös kiadásról viszont újságcikk tájékoztat: először 5000 példányban jelent meg a könyv, de olyan hamar elfogyott, hogy még ugyanabban az évben 20 000 példányt nyomtak újra. Korabeli népszerűségét jelzi, hogy a következő esztendő sem telt el Vilma néni-kötet nélkül: a kiadó két ízben is újranyomtatta a – részben kibővített – tanácsadót.

            Ahogy az 1955-ös előszóban emlegették, Vilma néni könyvében „munkában és másokról való szerető gondoskodásban eltöltött hosszú évek tapasztalatait” nem csak kortársainak adta át, hanem a következő nemzedékeknek. Erre bizonyíték, hogy a háztartási tanácsadó 1955 után még további 12 kiadást ért meg, legutóbb 2006-ban Vilma néni szakácskönyve és háztartási tanácsadója címen.

(Egyéb adalékok: 1. Jakab Mihályné 1957-ben a horgolásról is jelentetett meg könyvet. 2. Vilma néni szakácsfüzetek címmel egy debreceni kiadó a 90-es években füzetsorozatot indított, ám ennek szerzője nem a berettyóújfalui háziasszony.)