A berettyóújfalui vasútállomás

A Püspökladány–Nagyvárad vasútvonalat 1858. április 24-én nyitották meg. Építtetõje a Tiszavidéki Vaspályatársaság, amely Berettyóújfalu állomás épületét is készíttette, romantikus díszítõstílusban. A vasúttársaság a birtokában lévõ kelet-magyarországi vonalakon összesen 38 felvételi épületet (köznyelven: indóházat) emelt hasonló stílusban, kevés kivétellel mind emeletesek voltak.

Az állomási épületek elosztása is hasonló volt: utasok keresztfolyosóján volt a jegypénztár, és innen lehetett betérni a váróterembe is. A folyosótól jobbra a távíróforgalmi szolgálat helyezkedett el, az emeleten lakások.

Az épület több mint száz évig szolgálta az utazóközönséget, amikor az 1960-as években átépítették: vasbetonra cserélték a fafödémet, a homlokzati díszeket eltávolították. Ekkor építettek az átalakított homlokzatnak megfelelõ perontetõt az épület vágány felõli oldalán.

2000-ben az épület eredeti külsejét helyreállították: külsõ falainak színezését is rekonstruálták, visszaállították az eredeti párkányokat, pártázatokat és ablakkereteket, az épület stílusához illõ elõ- és perontetõk készültek. A várótermet Birizdó Gabriella szobrászmûvész muráliája díszíti.

 

1. A vasútállomás az 1930-as években (A Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár tulajdona)

 

2. Az 1960-as években, az átépítés után

 

3. A vasútállomás napjainkban (Fotó: Bogya Pál)