Töltõdj fel!

„A villamosság térhódítása”
Az Elektrotechnikai Múzeum utazó kiállítása

Az Elektrotechnikai Múzeum látványos és interaktív utazó kiállításával mindennapi használati eszközeink egyik mozgatórúgójára, az elektromosság csodálatos világára kívánja felhívni a figyelmet.
A tárlaton bemutatja a „villamosság” kialakulását, kiemelve az erõsáramú elektrotechnika magyar vonatkozású vívmányait. Megtekinthetõ Bláthy Ottó Titusz eredeti 110 éves fogyasztásmérõje, egy világraszóló magyar találmány, a transzformátor, valamint Jedlik Ányos dinamójának hiteles másolata is.
A látogatók mûködõ múlt századi eszközökkel, interaktív kísérletekkel, látványos kiállítási elemekkel betekintést kaphatnak a felvilágosodás korának fõúri szalonjaiban végzett látványos, misztikusnak tûnõ kísérleteitõl milyen út vezetett az emberiséget kiszolgáló villamosság gyakorlati alkalmazásán keresztül, a napjainkra jellemzõ tudatos környezetbarát kezdeményezésekig.
Megcsodálhatják az elektron, az ionsugarak, a röntgensugarak felfedezését szolgáló kísérletek elengedhetetlen eszközét, egy 19. századi, több ezer voltos feszültség elõállítására szolgáló szikrainduktor kisülését. Mûködtethetnek egy, az Edison áramfejlesztõkre jellemzõ hosszú elektromágnesekkel ellátott telefoniduktorról táplált glimmlámpát, s látványos fényjelenségek kíséretében egy 19. századi influenciagépet is kipróbálhatnak.
Helytörténeti ismeretanyaggal is szolgál a kiállítás, hiszen bemutatja a vendéglátó városok (így Berettyóújfalunak is) ipar- és technikatörténeti érdekességeit.

A kiállítás létrehozását az NKA támogatta.

Megtekinthetõ: 2010. augusztus 28-ig.