„Szülõföldünk térképei” – 500 év magyar térképészete

Az idõszaki kiállítás bemutatja szülõföldünk, a szûkebb táj, a térség, a megye és az ország térképeit, a magyar térképészek utóbbi 5 évszázadban megjelenõ munkái által, különös tekintettel a helyileg hozzánk kötõdõ alkotókra, így Karacs Ferenc térképészre, a püspökladányi múzeum névadójára. A kiállítás segítségével nyomon követhetõk a környezõ terület és a térképészeti technológiák változásai is.

A püspökladányi Karacs Ferenc Múzeum vándorkiállítása, anyagainak jelentõs részét az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszéke szolgáltatta. A kiállítás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Az idõszaki kiállítóterem elõtti folyosón a Bihari Múzeum néhány érdekes, különleges gyûjteményi anyaga kapott helyet. A tárlókban korunk városi térképei mellett régi atlaszok, zsebtérképek, térképtörténeti kiadvány és a nemzeti atlaszunk is helyet kapott.

Még soha nem volt látható a nagyközönség számára az a Berettyóújfalu 1820-as állapotát bemutató, 1846-ban készült térképmásolat, melyet restaurálva láthatnak az érdeklõdõk. Idõben a következõ várostérkép a III. katonai felmérés nagyított Berettyóújfalut és Szentmártont ábrázoló része (1884). Kuriózum az 1930-as években készült eredeti falitérkép és mellette a 1944-es a háború alatti várostérképünk digitalizált nyomata. S még egy különleges eredeti térkép kapott helyet a sorban, az 1940-es Bihar vármegye térkép, melyen Csonka Bihar vármegye kiegészült a II. Bécsi döntés által visszakapott Bihari területekkel.

A múzeumi anyag mellett Karancsi Lajos magángyûjteményébõl 2 db eredeti, a Monarchiát ábrázoló, 1909-ben készült katonai térképet is láthatnak az érdeklõdõk.

A kiállítást összeállította: Kovács Zsolt térképész, és Ferenczyné Csáki Annamária a püspökladányi Karacs Ferenc Múzeum muzeológusa. A Bihari Múzeum gyûjteményi anyagával kiegészített tárlatot rendezte: Kállai Irén, Csarkó Imre

A kiállítás megtekinthetõ 2013. május 10-ig.