Múzeumpedagógiai programcsomagok

Osztálykirándulásra, egész vagy félnapos múzeumi napra általános és középiskolai csoportoknak ajánljuk tematikus programcsomagjainkat, amelyeket részben együttmûködõ partnereinkkel – a Fáklya Alapítvánnyal a nagykereki Bocskai-várkastélyban, illetve a Bojtért Egyesület tagjaival a bojti tájházban – valósítunk meg.

Kérjük a pedagógus kollégákat, hogy a választott tematikus programcsomag igénybe vételének tervezett idõpontja elõtt legalább két héttel jelezzék igényüket!

 


1. Bocskai István nyomában. Legyél Te is hajdúkapitány a nagykereki várban!

A program a Bihari Múzeumban kezdõdik: interaktív tárlatvezetés feladatlappal a Játék-Had-Történet c. kiállításban a HAJDÚK NYOMÁBAN címmel, oklevélírással; Címertani múzeumpedagógiai foglalkozás.
Ezután utazás Nagykerekibe (kb. 30 perc) a buszon csapatok megalakítása, csatakiáltás írása. Nagykerekiben: Ismerkedés a Bocskai-várral, az interaktív kiállítás feldolgozása, akadályverseny formában  „Legyél Te is hajdúkapitány Kerekiben!” címmel.

A foglalkozás helyszínei: Bihari Múzeum és a Bocskai-várkastély, Nagykereki
A foglalkozás idõtartama: kb. 5 óra (helyszínre utazással együtt)
Ajánlott korosztály: 6–11. évfolyam
A foglalkozás kérhetõ: május–október közötti idõpontban

Részvételi díj: 2000 Ft/fõ (a Nagykerekibe való utazás (kb. 30 perc) a csoport buszával történik, ennek költségeit a részvételi díj nem tartalmazza) 


2. Élet a Berettyó mentén az újkõkortól napjainkig

A programcsomag foglalkozásain négy történelmi korszakot érintünk a Bihari Múzeum kiállításai segítségével: terítékre kerül az újkõkor, a honfoglalás kora, a középkor és a XX. század Trianon utáni idõszaka.

  • 1. „Az újkõkor embere” címû foglalkozáson megismerhetik, hogyan élt 6500 évvel ezelõtti ember, kipróbálható a gabonaõrlés és az agyagedény-készítés.
  • 2. Honfoglaló õseink életébe enged bepillantást a az „Árpád vezér nyomában” címû foglalkozás. Felpróbálható honfoglalás kori viselet, megismerhetõ a jurta és kipróbálható a nemezelés.
  • 3. „Vitéz Kádár István és a törökök” címû foglalkozáson a középkori nemeslevél-adományozással, címertannal foglalkozunk interaktív formában.
  • 4. Csonka Bihar vármegye székhelye, Berettyóújfalu – interaktív foglalkozás a kiállításban.

A foglalkozás helyszínei: Bihari Múzeum
A foglalkozás idõtartama: kb. 4 óra
Ajánlott korosztály: 5–11. évfolyam
A foglalkozás kérhetõ: április–október közötti idõpontban

Részvételi díj: 1600 Ft/fõ 


3. „Sireg-forog a menyecske” – Gazdasszonyok Biharban
Hagyományos nõi munkák – nem csak lányoknak!

A program a Bihari Múzeumban kezdõdik: a „Jó gazdasszony vagyok én… – Nõi munkák a ház körül” c. kiállításban foglalkozás, a kenderfeldolgozás és szövés eszközeinek kipróbálása "Mi a szösz?!" címmel, majd a házikenyér sütésével ismerkedünk, kipróbálható a búzaõrlés kézi malommal, lisztszitálás, kenyérdagasztás.
Ezután utazás a bojti tájházba (kb. 30 perc), ahol a Bojtért Egyesület asszonyai várják a gyerekeket foglalkozásokkal:

  • 1. Teknõben mosás,
  • 2. Csigacsináló,
  • 3. "Kukorica, kukorica, pattogatott kukorica..." c. foglalkozáson morzsolás, csutkavár-építés, csuhébaba-készítés, kukoricás ételek kóstolója
  • 4. A tájház udvarán népi játékok kipróbálása

A foglalkozás helyszínei: Bihari Múzeum és a bojti tájház
A foglalkozás idõtartama: kb. 5 óra (helyszínre utazással együtt)
Ajánlott korosztály: 6–11. évfolyam
A foglalkozás kérhetõ: április–október közötti idõpontban

Részvételi díj: 2000 Ft/fõ (a Bojtra való utazás (kb. 30 perc) a csoport buszával történik, ennek költségeit a részvételi díj nem tartalmazza)