„Múzeumi oskola”

Kihelyezett múzeumpedagógiai foglalkozások:

1. „Virágos kenderem” -  A Biharban hagyományos rostnövény, a kender útja az elvetett magtól a vászonig. Múzeumi mûtárgymásolatokkal tesszük élményszerûvé a megismerést. Kipróbálható tevékenység: kendertörés. Ajánlott korcsoport: 4-5. osztály - (kapcsolódó tantárgy: ének-zene és környezetismeret)

2. A bihari pásztorok. Sok játékkal és feladatlappal. Ajánlott korcsoport: 4-5. osztály - (kapcsolódó tantárgy: ének-zene és környezetismeret, hon- és népismeret)

3.  A bihari konyha - Játékos ismerkedés a bihari népi táplálkozás alapanyagaival, a konyha eszközeivel és edényeivel. Ajánlott korcsoport: 5. osztály (kapcsolódó tantárgy: technika és életvitel, hon- és népismeret)

4. Népi építészet – a bihari népi építészet alapanyagai, technikái, a lakóház elrendezése. Ajánlott korcsoport: 5.-6. osztály (kapcsolódó tantárgy: technika és életvitel, hon- és népismeret)

5. A gubától a szûrig – Az öltözködés - a bihari viselet elemei közül a felsõruházatokkal: a kisbundával, a bundával, a gubával és a szûrrel ismerkedünk meg. Felpróbálható viseletek!

6. „Mese, mese, mátka…” – bihari népmese feldolgozása játékos formában. Kézmûves tevékenység természetes anyagok felhasználásával.  Ajánlott korcsoport: 1–4. osztály

A foglalkozások idõtartama: 45-90 perc
A foglalkozások díja: a járási mintaprojekt keretében kötött együttmûködési megállapodás alapján díjtalan.

 

Egyéb kézmûves-foglalkozások (költségtérítéses) - Korcsoport: 1–8. osztályosok számára

1. Bihar címere. Bihar címerének elkészítése rézlemez-domborítással

2.  Szûrrátét-metszés: hagyományos bihari díszítõtechnika, a szûrrátét megismerése, poháralátét készítése. A gubától a szûrig – Az öltözködés c. foglalkozáshoz is

3. Szövés szövõkereten: rongyszõnyeg, könyvjelzõ készítése. A „Virágos kenderem” foglalkozáshoz is

4. Nemezelés: Nemezlabda készítése. A bihari pásztorok foglalkozáshoz is.

5. „Csigacsinálás” – A hagyományos lakodalmi étek, a csigaleves elmaradhatatlan összetevõjének elkészítése.  A bihari konyha foglalkozáshoz is.

 

Tematikus játszóházak (költségtérítéses)

1. Az évkör ünnepeihez kapcsolódva (farsang, húsvét, advent)

2. A bihari föld adományai – a bihari ember hagyományai:
- „Zsip-zsup, kenderzsup”: a Biharban hagyományos rostnövény, a kender feldolgozásának megismerése – a Bihari Múzeum kipróbálható mûtárgymásolataival
- Kukoricázzunk! – Az egyik legsokoldalúbban felhasznált növény játékos megismerése – kórójáték, csuhéjáték készítése, népiétel-kóstolás
- Mézelõdjünk! – mézeskalácssütéssel, méhviaszgyertya-készítéssel

3. Népi játékok: mocsárjáró, gólyaláb, egyszemélyes libikóka, lépegetõ henger stb. kipróbálása

A költségtérítéses foglalkozásaink díja a résztvevõk számának, a kért foglalkozás alapanyag-szükségletei függvényében alakul.

Jelentkezés, árajánlat kérése, idõpont-egyeztetés:
Bihari Múzeum: 54/402-390
Kállai Irén igazgató, projektvezetõ: 30/279-1188
Dr. Krajczárné Sándor Mária múzeumpedagógus: 30/915-6156