Mozi

A kispesti születésû Makk Kálmán és felesége, Szmolka Emma az elsõ világháború után kaptak engedélyt mozi megnyitására Berettyóújfaluban. 1921-ben már vetítettek filmet egy kis épületben Apolló „mozgó” név alatt. 1927-ben adták át a tulajdonosok által épített új filmszínházat: klasszicista stílusban, oszlopos elõcsarnokkal, timpanonos homlokzattal, a nézõtéri részen páhollyal. Nyáron szabadtéren, a kertmoziban tartottak vetítéseket.

Az épülethez tartozott egy lakrész is, amelyben a tulajdonos házaspár lakott két gyermekével: az 1924-ben született Erzsébettel és a másfél évvel fiatalabb Károllyal, akibõl késõbb neves filmrendezõ vált.

1949-ben a mozit államosították, a tulajdonosoknak is ki kellett költözniük az épületbõl.

Az államosítás után a Hajdú-Bihar Megyei Moziüzemi Vállalat üzemeltette a filmszínházat „Béke” néven.

1979–80-ban jelentõs átalakítást végeztek az épületen: oszlopos elõcsarnokát, timpanonját lebontották, megszüntették az emeleti páholyt is. 1980-tól viselte a Berettyó Filmszínház nevet.

1993-ban Berettyóújfalu Város Önkormányzata kapta meg az üzemeltetési feladatokat.

2007 márciusában megszûnt a rendszeres filmvetítés Berettyóújfalu mozijában.

2011-ben az Önkormányzat felújította az épületet, visszaállította eredeti homlokzatát. 2012. május 23-án, a város napján került sor az ünnepélyes nyitóelõadásra a tulajdonosok fia, Makk Károly filmrendezõ jelenlétében.

 

Sándor Mária

 

1. Makk Kálmán és Szmolka Emma, valamint bátyja, Szmolka Mihály, az épület tervezõje feleségével az új mozi elõtt. Makk Károly magánarchívuma

 

2. A kertmozi virágainak gondozása Szmolka Emma kedvelt idõtöltése volt. Makk Károly magánarchívuma

 

3. Az államosítás után – „Béke” Filmszínház. Bihari Múzeum gyûjteménye

 

4. A 80-as évek eleji átalakítása után. Bihari Múzeum gyûjteménye

 

5. A 2012-ben átadott épület. Fotó: Szûcs Endre