Speciális látogatók a múzeumainkban!
Megyei múzeumpedagógiai szakmai nap a Bihari Múzeumban

 

2012. október 29-én hétfõn a Bihari Múzeumban találkoztak a megyei koordinátori munkacsoport tagjai, múzeumpedagógusok, muzeológusok, múzeumigazgatók Hajdú-Bihar Megyébõl.

Lakner Lajos megyei múzeumigazgató köszöntõje után a Déri Múzeum mellett a berettyóújfalui és a püspökladányi múzeumokban megvalósított speciális programokat mutatták be a kollégák. Célunk az volt, hogy a megyénkben lévõ múzeumok tapasztalatokat gyûjtsenek egymástól alátás-, hallássérült, mozgássérült, autista és egyéb szellemi fogyatékosok, vagy SNI-s (sajátos nevelési igényû) tanulókkal végzett múzeumpedagógiai foglalkozásokról. A szakmai találkozó egyfajta továbbképzés, módszertani mûhely is volt.

A program vége felé találkozhattak a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesületének munkatársaival, vezetõivel. Dr. Nagy Sándor elnök és Dr. Nagyné Berke Mónika programkoordinátor bemutatta a szervezetet és programjait. A szakmai napon lehetõség nyílt együttmûködések kialakítására, problémák feltárására, megoldások keresésére. A kollégák sokat beszélgettek a látássérült vezetõkkel, konkrét programok is felvázolódtak a beszélgetésekben. A tapintható tárlatot a kollégák a látássérültek vezetésével tekinthették meg. Most a vakok vezették a sötét teremben a látó kollégákat! Élmény volt ez a program a múzeumpedagógusoknak is, ahogy korábban a pedagógusoknak szóló élményprogramok során,és reméljük az év végéig ezután is az iskolai csoportoknak és minden érdeklõdõnek.

Biztosak vagyunk benne, hogy ilyen vagy hasonló programot, illetve kiállítást hamarosan a megye más múzeumaiban is láthatnak majd vakok és gyengénlátók, csakúgy mint azok a látók akik 15 perce szívesen kipróbálják, milyen érzés ha nem használhatják egyik legfontosabb érzékszervüket, a szemüket!

 

Kállai Irén
múzeumigazgató, megyei múzeumi koordinátor