Válogatás Kanalas Péter természetfotóiból

2006. április 24-én, a Föld napja alkalmából nyitotta meg kapuit az érdeklõdõk elõtt a Barangolások a Sziget-hegységben c. természetfotó-kiállítás a Bihari Múzeumban.

Kanalas Péter már óvódás korában közel került a természethez, amikor vadõr édesapjával a létavértesi erdõt járták. Érdeklõdése azóta töretlen: gimnazista korában részt vett a Kitaibel Pál országos biológiaversenyen, ahol 2000-ben a Pocsaji-lápról szóló, filmmel illusztrált kiselõadásával 3. helyezést ért el.

A Debreceni Egyetem biológus hallgatójaként 2004 májusában járt elõször csoporttársaival és édesanyjával együtt az Sziget-hegységben, ahol annyira megragadta a táj szépsége, hogy azóta rendszeres látogatója az Erdélyi-középhegység gyönyörû, emberi kéz által még nem háborított vidékeinek. Idõközben kitanulta a természetfotózás mesterségét is, kirándulásainak emlékeit, a hegyvidéki táj szépségeit, annak növény- és állatvilágát analóg technikával készült képei segítségével varázsolja a látogatók elé. Hosszabb távú tervei között szerepel, hogy a Sziget-hegység élõvilágáról természetfilmet készítsen állandó útitársai, a fiatal biológus hallgatók közremûködésével.

Kanalas Péter elsõ ízben tárja a nagyközönség elé természetfotóit. A Bihari Múzeumban július 10-ig látogatható kiállítása.