A Himnusz kultuszának nyomában

A Bihari Múzeum egy különleges magángyûjteménybõl rendezett kiállítás megnyitásával kezdte eseményei sorát jan. 19-én, amellyel csatlakozott A magyar kultúra napja rendezvénysorozathoz.

Dr. Kovrig Nagy Ádám, a szegedi Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott numizmatikus muzeológusa közel 50 éve gyûjti a nemzetek himnuszaival kapcsolatos tárgyakat, dokumentumokat.
Gyûjteményében természetesen a magyar Himnusz kialakulásával, illetve kultuszával kapcsolatos relikviák száma a legnagyobb. Ezekbõl 1990-tõl kezdve – a Himnusz születésnapjának a magyar kultúra napjává nyilvánítása óta – kiállítást is rendezett, amely eddig Csongrád megyében öt településen volt látható. 2008 óta a közönség Várpalotán, a Trianon Múzeumban is megtekinthet egy tárlatot ebbõl az unikális kollekcióból.
A berettyóújfalui kiállításon Kölcsey Ferenc költeménye és Erkel Ferenc zenéje áll középpontban: mindkettõ kézirata megtekinthetõ itt másolatban. A Himnusz kultuszának nyomába pedig a legkülönfélébb tárgyakkal ered a tárlat. Könyvek mellett láthatók itt emlékérmek, ex librisek, könyvjelzõk és természetesen az elmúlt 100 év hanghordozói, kottái. A figyelmes látogató azt is megtudhatja, hogy az idõsebb generáció miért énekli ma is egy kis eltéréssel nemzeti imánkat.
A tárlathoz múzeumi óra is kérhetõ általános és középiskolás csoportoknak, amelyen a diákok vetítéses elõadás során ismerhetik meg nemzeti imánk történetét, és belehallgathatnak más országok himnuszaiba is.

Megtekinthetõ: 2012. jan. 19. – március 31.