Séta a faluvárosban

A "faluváros". Nadányi nevezte így Berettyóújfalut, amikor a nagyközség hirtelen, a trianoni döntés értelmében, 1920 után csonka Bihar vármegye székhelye lett.

A két világháború közt a településen nagyarányú fejlesztések történtek: villanyvilágítás, a fõutca utca kikövezése, ekkor épültek fel azoknak a középületek nagy része, amelyek a megyeszékhely funkcióhoz szükségesek: a vármegyeháza, a posta, a mozi, a leventeház,a kórház,ekkor adtak át három iskolának új épületét, három köztéri alkotást is avattak.

A Bihari Múzeum kiállításán a látogató archív fotók segítségével sétálhat végig a korabeli Berettyóújfalun, és a képek mögé "bekukkantva" megláthatja, hogy ma hogyan fest a település a korabeli fényképész szemszögébõl.

Az azonos címû fotóalbum, amely a Bihari Múzeumért Alapítvány kiadásában jelent meg a város napjára, megvásárolható a múzeum pénztárában.

Az archív felvételek elsõsorban képeslapok formájában maradtak meg, ezeket a Bihari Múzeum, a debreceni Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár, a szerencsi Zempléni Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár gyûjteményébõl, valamint magángyûjtõk tulajdonát képezõ képes levelezõlapokból került a kiállításba.