„Hideg nyalat és spanyol tekercs” - A fagylalt, a jégkrém és a parfé története

 

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum vándorkiállítása

2009.06.04–2009. 10.31.

„Talán nincs olyan ember, aki, ha már megkóstolta, ne szeretné a fagylaltot. Sokan ismerjük, szeretjük, de valójában keveset tudunk róla. Pedig már az ókorban kedvelt édesség volt, sok neves személyiség fogyasztotta, ha nem is a mai értelemben ismert formában, ízben.” (Dr. Eszterhai Nagy Gabriella: Fejezetek a fagylalt történetébõl.)

A kiállítás ötezer éves idõutazásra invitálja látogatóit. Megismerkedhetünk a fagylalt õsével, elsõ fogyasztóival. Utunk az ókori Kínából indul. A hideg édesség a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti országokba. A görögök Hippokratész tanácsára orvosságként fogyasztották. Nagy Sándor élénkítõszer gyanánt kínálta tisztjeinek csaták elõtt, és kedvelt csemegéje volt a római császárok pazar lakomáinak. A középkorban pedig a fejedelmi udvarok különlegessége volt.

Végigkísérhetjük a fagylalt újkori diadalútját is, bepillanthatunk készítési módjának fejlõdésébe. A magyar fagylaltozás hõskora a reformkorra tehetõ.

Megtudhatjuk, hogyan vált tömegcikké és mindennapi életünk részévé, megérkezve napjainkba. Ízelítõt kapunk a fagylalt közeli rokonai a parfé és jégkrém történetébõl is. A kiállításban látható a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum legszebb, a fagylalt és parfé készítésével és árusításával kapcsolatos tárgyai, dokumentumai. Láthatunk 19. sz. végi cukrászmûhelyt, a két világháború közötti cukrászdabelsõt és 60-as évekbeli fagylaltospultot is.