A babák világa, a világ babái

A Berettyóújfalu város által szervezett Magyar kultúra ünnepe programsorozatba illeszkedett a Bihari Múzeum új idõszaki kiállításának megnyitója január 18-án: Ördögh Jánosné nyíregyházi gyûjtõ babakollekciójából összeállított tárlat nyitotta meg kapuit az érdeklõdõk elõtt.

Ördög Jánosné éppen 20 éve gyûjti a babákat: 1986-ban egy NDK-beli utazása során vásárolta elsõ népviseletes babáját. Azóta bárhova utazik, mindenhonnan babával tér haza, barátai, gyermekei is külhonban tett látogatásukról babát hoznak ajándékba Eszternek. Két fia gyakran jutott el külföldre, is eljutottak hobbijuk, a makettkészítés révén, több nemzetközi versenyen nyertek díjat harcijármû-makettjeikkel, terepasztalaikkal. A szamuráj babát, ami a legidõsebb darabja a gyûjteménynek is az egyik fiú hozta Japánból édesanyjának.

Ördögh Jánosné babakollekciója a 20 év alatt kb. 470 darabosra gyarapodott, ebbõl több mint 100 népviseletes baba látható most a Bihari Múzeumban "A babák világa, a világ babái" címmel.

A múzeum berendezett egy játszósarkot is, ahol a gyerekek a babákat öltöztethetik, altathatják. A folyosón pedig tárlat látható "A kedvenc babám" címmel, a kiállítás egyelõre 30 rajzból áll, de a tárlat ideje alatt bõvülni fog, remélhetõleg minél több gyermek hozza be rajzát a múzeumba.