Olimpia: az olajágtól a tölgyig – Kabos Endre, a vívás bajnoka

adalékok a Bihari értékek c. sorozat 9. múzeumpedagógiai füzetéhez

 

Olimpia

 

Az öttusa számai a modern olimpiai játékokban: úszás, lovaglás, vívás, lövészet, terepfutás.

Az első olimpiai játékok óta eltelt idő (2017-ben): 2793 év

 

Hajós Alfréd, az első olimpiai játékok magyar bajnoka a 13 fokos tengervízben megrendezett versenyen megnyerte mind a 100 m-es – vízből indulva –, mind pedig az 1200 m-es  – hajóról a partra úszva – gyorsúszószámot, ezzel ő szerezte a magyar sport első és második olimpiai győzelmét.

Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai bajnok polgári foglalkozása építészmérnök volt, ő tervezte többek között a neves debreceni Aranybika Szálló épületét is.

 

Az egyik legismertebb olimpiai jelkép az egymásba fonódó öt színes (kék-fekete-piros-sárga-zöld) karika, amely az öt földrészt jelképezi. Coubertin, a modern olimpiai játékok megalapítója azért választotta ezeket a színeket, mert ezek közül legalább egy minden nemzet zászlóján megtalálható.

 

A modern olimpiai játékok nyitóünnepségén mindig  Görögország versenyzői vonulnak be először, mint az ókori olimpiai játékok nemzete.

 

A "fair play" becsületes játékot jelent.

 

 

 

KABOS ENDRE

 

Kabos Endre 1906. november 5-én született a történelmi Bihar vármegye székhelyén, Nagyváradon. Katz Sámuel és Militzer Berta második gyermekeként. (A család 1908-ban magyarosította a nevét Kabosra.)

 

Kabos Endre 1906-ban született, nővére, Vera 1904-ben. Az 1907-ben készült képen Endre 1 éves, Vera 3 éves lehetett. A korkülönbség köztük 2 év.

Kabos Endre édesanyja a berettyóújfalui születésű költőnőnek, Miklós Jutkának volt a másodunokatestvére. Miklós Jutka a nagyváradi A Holnap irodalmi társaságnak volt az egyetlen női tagja. Költőtársai, a "holnaposok": Ady Endre, Babits Mihály, Juhász Gyula, Blázs Béla, Dutka Ákos, Emőd Tamás.

 

 

Kabos Endre az olimpiákon

Kabos Endrét sporteredeményei elismeréséül beválogatták az 1932-es olimpiai csapatba, így kardvívásban – csapatban és egyéniben is – részt vehetett a Los Angeles-i olimpián.

 

 

Kabos Endre élete legnagyobb sikerét az 1936-os olimpián vívta. A magyar kardcsapat itt is aranyérmes lett, és egyéni versenyben is diadalmaskodott.

 

Elek Ilona (becenevén: Csibi) kétszeres olimpiai bajnok, hatszoros világbajnok magyar tőrvívó, a magyar sport első női olimpiai aranyérmese. Első olimpiai győzelmét 1936-ban, Berlinben aratta, 1948-ban, Londonban védte meg elsőségét.

 

Kabos Endre legnagyobb ellenfele az olasz Gustavo Marzi volt.

 

 

Még 1936-ban felkérte Kabos Endrét csonka Bihar vármegye elöljárósága, hogy Berettyóújfalu főterén ültesse el a Berlinben kapott tölgyfacsemetét. s Erre november 5-én  került sor. A bajnok azon a napon ünnepelte 30. születésnapját.

Szülővárosa, Nagyvárad 1920 óta (az első világháborút lezáró trianoni békediktátum következtében) Romániához tartozott.