2017. november 18-án a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” elnevezésű projekt keretében megvalósuló „IKSZ-történetek a bőröndből”
mintaprojekt első foglalkozását tartottuk a Bihari Múzeumban. A berettyóújfalui BSZC - Arany János Gimnázium, Egészségügyi Szakképző és Közgazdasági Szakközépiskolából, a debreceni Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumból, valamint a Debreceni Egyetemről érkezett diákok először megismerkedtek a múzeum kiállításaival. Ezután csoportba szerveződve fogalmazták meg véleményüket arról, hogy mely volt a kedvenc, legkifejezőbb tárgyuk a kiállításban, illetve hogy mivel fejlesztenék az egyes kiállítótereket. A továbbiakban rövid összefoglalót hallhattak a jelenlegi európai múzeumi trendekről, majd közös beszélgetés keretében ötletelés zajlott a projekt központi eleméről, a személyes "bőröndről", hogy mivel képzelik el megtölteni azt a projektben résztvevők.

 

 


 

2017. október 27-én a Debreceni Egyetemen került megrendezésre a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” elnevezésű projekt keretében megvalósuló „IKSZ-történetek a bőröndből” mintaprojekt nyitórendezvénye. A projekt megvalósítója a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ; a BKK - Bihari Múzeum megbízottként vesz részt benne. A mintaprojektben közös tevékenységre hívjuk az Iskolai Közösségi Szolgálatot (IKSZ) teljesítő középiskolásokat, hogy ismerjék meg a múzeumi munka fortélyait, váljanak aktív segítőtársakká a múzeumi életben. Öt hónap alatt a közös munka során a diákok bepillantást kapnak olyan szakterületek munkájába is, amelyek a nagyközönség számára szinte láthatatlanok. Arra keressük a választ, hogy a fiatalok szerint mit kellene bemutatnia a múzeumnak a helyi fiatalok saját kultúrájából, és ezt a saját múzeumot a fiatalok egy mini verzióban létre tudnák-e hozni a múzeum segítségével. Ennek érdekében, illetve erre alapozva egy időszaki kiállítás létrehozása a cél február végére nemcsak a Bihari Múzeumban, hanem a mentorált intézményekben is. Mentorált intézményként csatlakozott a projekthez a püspökladányi Karacs Ferenc Múzeum, valamint a hajdúnánási Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény, felsőoktatási intézményként a Debreceni Egyetem - BTK Nevelés- és Művelődéstudományi Intézete Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszéke, köznevelési intézményként pedig a berettyóújfalui BSZC - Arany János Gimnázium, Egészségügyi Szakképző és Közgazdasági Szakközépiskola, a püspökladányiBSZC - Karacs Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium, illetve a debreceni Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium.

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Meghívó az október 27-ei projektnyitó rendezvényre 

 

 

 

 

 

 

 


 

Mintaprojekt kerekasztal megbeszélés

 

Október 19-én a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek elnevezésű mintaprojekttel kapcsolatos kerekasztal beszélgetést tartottunk a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum - MOKK munkatársaival.