.

 Biharország története - vetélkedõ középiskolások számára 2014. május 20.

vissza...

2014.06.04, 14:21

Az elsõ világháború kitörésének centenáriuma alkalmából a Bihari Múzeum által szervezett középiskolás helytörténeti vetélkedõ témája a „nagy háború” volt.


A vetélkedõ 2014. május 20-án került megrendezésre három berettyóújfalui, két vidéki és egy határon túli középiskola részvételével. A háromtagú csapatoknak elõzetesen kiadott könyvrészletek és cikkek alapján kellett készülniük. Elsõ feladatként egy 10 perces elõadást prezentáltak, melynek témája a világháború volt. Színvonalas és érdekes elõadásokat hallhattunk, melyekben bõven akadt bihari vonatkozás is.

Ezt követõen a csapatoknak egy kérdéssort kellett megválaszolniuk, majd következett a szóbeli forduló, amelyben három kérdésre válaszoltak. A kérdések úgy állítottuk össze, hogy az elõzetesen kiadott olvasmányok tanulmányozása után tudjanak rá válaszolni. A felkészült diákok a zsûrit nehéz helyzet elé állították.

A szoros versenyben elsõ helyen végzett a Berettyóújfalui Arany János Gimnázium csapata (Traier-Kiss Roland, Turzó Balázs, Békési Zsolt, felkészítõ tanáruk: Csányi János).

A második helyen holtverseny alakult ki, a Bessenyei György Szakközépiskola Arany János Kollégiumának tanulói (Kötélverõ Beáta, Sipos Norbert, Nagy József, felkészítõ tanár: Nagy Béla), és a határon túli, székelyhídi diákok (Darabont Csenge, Molnár Adrienn, Birkás Lajos, felkészítõ: Kormányos Enikõ) végeztek.

Harmadik helyen a Biharkeresztesi Bocskai István Gimnázium csapata (Kiss Kamilla, Kárászi Károly, Lõrinczi Tamás, felkészítõ: Tóth András), negyedik helyen pedig az Eötvös József Szakképzõ Tagintézmény csapata (Erdei Regina, Balla Anita, Berta Róbert, felkészítõ: Hajzer Tamás) végeztek.

A résztvevõ csapatok tagjai könyvjutalomban részesültek, az elsõ helyezett pedig egy évig birtokolhatja a Bihari Múzeum vándordíját, egy kézzel faragott fatányért.

 

Csarkó Imre