A 2020-as év minden programszervező számára új helyzetet teremtett, de a Bihari Múzeum Baráti Köre tagjaival úgy döntöttünk, nem szakítjuk meg a régi hagyományt, és megrendezzük a Bihari Honismereti Tábort, sorban a negyvennegyediket.

Az előírások szabta keretek között, napközis formában táboroztunk augusztus 10–14. között. A diákok fele helyből járt be naponta, de ezúttal Konyárról és Debrecenből is érkeztek résztvevők. Helyszínnek a Bihari Népművészeti Egyesület Alkotóházát választottuk. A kisebb létszám ezúttal sem adott lehetőséget csoportbontásra, így a változatos programokon minden táborozó egyaránt részt vett. A Trianon-emlékév kapcsán nyomkereső játék keretében ismerkedtünk Berettyóújfaluval, az egykori csonka Bihar vármegye székhelyével, ezenkívül is mindent áthatott a játék, mint központi témánk – az ismerkedéstől a búcsú pillanatáig. Készítettünk hulladék anyagokból játékokat, rengeteg közösségi játékot tanultunk egymástól. Bojti kirándulásunk alkalmával szakavatott játékmesterre találtunk Fekete Sándorné Margitka néni személyében, de nem maradhatott el a természetjárás (Szarka István tanár úr élményteli vezetésével), az érzékenyítő program (hála a Fehérbot Alapítvány önkénteseinek). Egy egész napunk szólt a honvédelemről interaktív formában (köszönet Hudák Attilának és a Borosjenői Kádár István Hagyományőrző Íjász Egyesületnek).

A rendhagyó, napközis formának előnye is volt: ezúttal fiatalabb gyerekeket is tudtunk fogadni (a korábbi években – a tábor jellegét figyelembe véve – alsó korhatárnak 10 évet határoztunk meg). Reméljük, hogy az idén csatlakozók közül is többen a jövő bentlakásos honismereti táborainak rendszeres résztvevőivé válnak majd, így biztosítva az „utánpótlást”. S bár a több mint tíz esztendeje állandó partnerünk, a nagyváradi Tanoda Egyesület által a határon túlról érkező táboros társaink ezúttal csak lélekben lehettek velünk, bízunk benne, jövőre újra találkozunk velük, s az idei csapattal kiegészülve egy megújult honismereti tábori közösséggé válhatunk majd.

A tábor megrendezését a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati támogatása tette lehetővé. Köszönet illet továbbá minden közreműködőt, a már említetteken kívül dr. Halászné Nagy Andreát és Kisikán Tibort, a Bihari Népművészeti Egyesület tagjait, és az alkotóház munkatársait. Köszönjük a támogatást a Móló Panzió és Restaurant-nak.

A tábor egész hetében segítségemre voltak, ezért hálával tartozom a Bihari Múzeum munkatársainak, Kondor Beátának és Fegyverné Marczin Vandának, a népművészeti egyesület részéről Oroszné Fekete Zsuzsannának, továbbá Sain Máté egyetemi hallgatónak.

 

Dr. Krajczárné Sándor Mária

táborvezető